Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις φθηνές κινέζικες υφασμάτινες πάνες

Ομολογώ πως όταν ήμουν έγκυος και έψαχνα για τις υφασμάτινες πάνες στην αρχή μου φάνηκαν ακριβές. Ήταν το πρώτο μου μωράκι, δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία των πανών μιας χρήσης, δεν μπορούσα να καταλάβω ότι η απόσβεση των χρημάτων θα γινόταν άμεσα, οπότε έριχνα ματιές και στις φθηνές υφασμάτινες πάνες που πωλούνται μέσω ebay ή aliexpress. Οι τιμές ήταν (και είναι) καταπληκτικές! Με 100 δολάρια μπορούσες να πάρεις 20 διαφορετικές πάνες σε υπέροχα σχέδια, ενώ για τις αντίστοιχες ευρωπαϊκής ή αμερικανικής προέλευσης το στοκ θα ήταν σαφώς χαμηλότερο. Η τιμή αυτή είναι too good to be true οπότε αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο για να ανακαλύψω αν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζω. Και τελικά υπήρχαν πολλά..


ΑΣΦΑΛΕΙΑ


Οι περισσότεροι γονείς θέλουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας, πόσο μάλλον όταν είναι μωρά και είναι τόσο ευαίσθητα σε όλα: ρούχα, σαμπουάν, παιδικές κρέμες, σεντονάκια, στρώματα κρεβατιού.. Όταν αγοράζουμε κάτι θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι που απαιτούνται για να είναι τα προϊόντα ασφαλή για τα μωράκια. Αυτό που δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι ο ακριβότερος αλλά και σημαντικότερος έλεγχος που απαιτείται είναι για την ύπαρξη μόλυβδου σε αυτά τα προϊόντα (δεν αναφέρομαι καν στα pthalates που μας έχουν κατακλύσει και επίσης απαιτούν εξίσου ακριβούς ελέγχους για να διαπιστωθεί ή όχι η ύπαρξή τους, ειδικά στα βρεφικά σκεύη τύπου μπιμπερό). Ο μόλυβδος είναι ένα μέταλλο που κατηγορείται για αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις και χρησιμοποιείται κατά κόρον στα χρώματα. Οι φθηνές κινέζικες πάνες λοιπόν δεν περνούν από τέτοιους ελέγχους (στην Κίνα δεν είναι τόσο αυστηρές οι προδιαγραφές όσο στην Ευρώπη ή στην Αμερική) συνεπώς και μπορούν να κρατήσουν χαμηλό το κόστος παραγωγής επειδή μπορούν να χρησιμοποιούν χρώματα που δεν έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλή για χρήση σε μωρά. Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν μεταξύ άλλων και για την ύπαρξη μόλυβδου στα βρεφικά προϊόντα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του τόπου παραγωγής αυτών. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ θέλω να είμαι σίγουρη πως ό,τι είναι σε άμεση επαφή με το παιδί μου για τουλάχιστον 3 χρόνια και για 24 ώρες το 24ωρο δεν έχει μέταλλα τα οποία μπορεί να του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.


ΠΟΙΟΤΗΤΑΔεν έχω αγοράσει ποτέ τέτοιες πάνες για να μοιραστώ την προσωπική μου εμπειρία μαζί σας αλλά στα fora του εξωτερικού αναφέρονται πολύ συχνά προβλήματα με διαρροές από το αδιάβροχο κάλυμμα, με αποσυναρμολόγηση των πανών μετά από πλύσιμο (συνήθως σαν οδηγία συστήνουν πλύσιμο σε θερμοκρασίες μέχρι 35°C οπότε πλύσιμο πολλές φορές πάνω από αυτή τη θερμοκρασία της διαλύει κυριολεκτικά σε βάθος χρόνου), με θέματα στα κουμπιά ή στα aplix. Όσοι γονείς μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις φθηνές κινέζικες πάνες άλλοι τόσοι παραπονιούνται για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και για τα χρήματα που τελικά δεν εξοικονόμησαν αλλά σπατάλησαν.


ΗΘΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Πρέπει να καταλάβουμε το εξής. Στην τιμή της κάθε πάνας συμπεριλαμβάνονται πολλές επιμέρους τιμές: η τιμή των υλικών, η τιμή του χονδρέμπορα, η τιμή του εμπόρου λιανικής πώλησης, η τιμή του φόρου που πρέπει να αποδίδουν αυτοί και φυσικά η τιμή του εργατικού δυναμικού. Όταν οι πάνες πωλούνται 1 δολάριο και τα μεταφορικά κοστίζουν 5 δολάρια, κάτι σίγουρα δεν πάει καλά.. Δεν είναι λίγες οι αναφορές που γίνονται για τις συνθήκες εργασίας στα κινέζικα εργοστάσια (απάνθρωπα ωράρια, εξευτελιστικά χαμηλές αποδοχές, παράνομη παιδική εργασία). Προτιμώ να μη συμμετέχω σε αυτόν το φαύλο κύκλο καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όταν αυτά τα εργοστάσια έχουν έσοδα συνεχίζουν την εκμετάλλευση, αν δεν τους στηρίζουν οι καταναλωτές, χωρίς έσοδα κλείνουν). Το άλλο που μπορεί να συμβαίνει βέβαια είναι ότι όλοι αυτοί οι κατασκευαστές είναι πάμπλουτοι και επιλέγουν να κατασκευάζουν υψηλής ποιότητας και ασφάλειας πάνες διατηρώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας έχοντας μεγάλη ζημία στην τιμή πώλησης μόνο και μόνο για να μπορεί ο κάθε γονιός να αγοράζει υπέροχα σχέδια πανών! Εμένα δε μου φαίνεται τόσο πιθανό.. Σε εσάς;ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΚαι με το μέγεθος τι γίνεται; Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μεγέθη δεν εφαρμόζουν στα κιλά που τα αναφέρουν και πραγματικά είναι ρώσικη ρουλέτα τι θα τύχει στον καθένα. Πάλι βασισμένη σε αναφορές σε fora υπάρχουν γονείς που είτε ήταν πολύ μικρά είτε πολύ μεγάλα, είτε υπήρχαν διαφορές ακόμα και στην ίδια την πάνα, το ένα μπουτάκι ήταν στενό και το άλλο φαρδύ! Και πάλι θα αναφέρω ότι το κοινό χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: σε αυτούς που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι και σε αυτούς που δεν μπόρεσαν τελικά να βολευτούν καθόλου με αυτές τις πάνες.

Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα θυμώσετε με τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Όμως θεωρώ ότι έπρεπε να δημοσιευτεί και στα ελληνικά κάτι αντίστοιχο για να μπορέσει ο κόσμος να ενημερωθεί και μετά να επιλέξει τελικά αν θα αγοράσει ή όχι. Για πολλούς οι υφασμάτινες πάνες δεν είναι απλά άποψη ή μόδα είναι πραγματικά θέμα εξοικονόμησης χρημάτων. Όταν τίθεται θέμα "να αγοράσω φθηνές πάνες για να μπορέσω να ταΐσω τα παιδιά μου" τότε ναι, εννοείται κάθε επιλογή είναι σεβαστή και κατανοητή. Για όλους τους υπόλοιπους όμως σκεφτείτε το ξανά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου